Minister Počivalšek in župan Molan s posavskimi podjetniki obiskala Tovarno Brezina

23.6.2021

V okviru delovnega srečanja v občini Brežice sta našo novo tovarno v Brezini ponovno obiskala minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in župan občine Brežice Ivan Molan ter si tokrat skupaj s predstavniki najprodornejših podjetnikov na področju Posavja ogledala naše najsodobnejše, popolnoma avtomatizirane procese.

Delovno srečanje se je pričelo v Mladinskem centru Brežice, kjer je potekala okrogla miza, v sklopu katere sta župan in minister s predstavniki najprodornejših podjetnikov iz občine Brežice govorila o aktualnih razmerah na področju gospodarstva, ki ga močno zaznamuje epidemija in virus, s podjetniki pa sta izmenjala tudi poglede za naprej. V nadaljevanju so udeleženci dogodka obiskali poslovno-industrijsko cono Brezina, kjer so si ogledali Tovarno Brezina in sosednje podjetje Kovis, na koncu pa si ogledali tudi primer dobre prakse na področju turizma – Terme Paradiso v Dobovi.

Minister Počivalšek, je s podjetniki na okrogli mizi govoril tudi o ukrepih države v času epidemije. Podjetniki so bili glede ukrepov tudi kritični, je povedal minister in hkrati izrazil veselje nad jasnim soglasjem podjetnikov o tem, da so bili ukrepi države v času epidemije hitri in učinkoviti, predvsem z vidika ohranjanja delovnih mest.

Ob obisku Tovarne Brezina je minister povedal, da je nad napredkom investicije navdušen. »Pogled na avtomatizacijo in robotizacijo proizvodnega procesa v tovarni prihodnosti družbe TPV Automotive v Brežicah je izjemen.« je zapisal na svojem Facebook in Twiter profilu. »Gre za lep primer in dokaz, da je naša industrija v dobri kondiciji in pripravljena na nove razvojne izzive. To je pot, da bomo živeli boljše, tudi ob meji« je še dodal. Poudaril je pomen enakomerne razvitosti celotne države, cilj države mora biti enaka kakovost in dostopnost storitev ne glede na to, v katerem delu države državljani živijo. Kot je dejal, je potrebno v obmejnih področjih spodbujati in omogočiti pogoje za uspešno ter stabilno gospodarstvo, ki je temelj razvoja in ohranjanja dobre kakovosti življenja. Napovedal je, da bo v prihodnosti še več razpisov, evropskih in domačih, zato je pomembno, da se podjetniki pripravijo na te razpise in poskusijo ta sredstva tudi počrpati. Obljubil je, da bodo pri razpisih problemska območja dodatno točkovana. »Cilj je, da vzpostavljamo konkurenčno poslovno okolje, ki omogoča podjetnikom, da svoje zgodbe uspešno peljejo. Vsi v Sloveniji smo navezani na tuje trge in zgodbe, ki jih pišejo v TPV-ju in Kovisu so naravnost fantastične« je poudaril minister.

Župan Ivan Molan je izpostavil posebnost gospodarstva v občini Brežice, ki je obmejna občina. Pri temi razpisov za nepovratna sredstva je izpostavil pomen dodatnega točkovanja projektov podjetij, ki prihajajo iz obmejnih področij. Kot je dejal,  je bil ob obisku podjetij TPV Automotive in Kovis vesel odziva predstavnikov obeh podjetij, ki so izrazili zadovoljstvo nad uspešnim sodelovanjem  tako z občino kot ministrstvom pri umeščanju oz. širjenju proizvodnje.