Zlato in srebrno priznanje za inovativnost tudi s strani Posavske gospodarske zbornice

22.9.2021

20. septembra je priznanja za najboljše inovacije Posavja za leto 2021 podelila tudi  Posavska gospodarska zbornica, Krško. Sedem članska komisija je podelila štiri zlata, tri srebrna in dve bronasti priznanji. TPV AVTOMOTIVE je prejel zlato in srebrno priznanje.

ZLATO PRIZNANJE

Tesnjenje nosilca baterije s prečnim tesnilnim zvarom

Avtorji: Boris Menič, Vili Malnarič, Gregor Jordan, Dario Novak, Lea Gregl, Nina Prah

Kratek opis inovacije: Inovacija zagotavljanja tesnjenja s prečnim tesnilnim zvarom je implementirana v električno vozilo enega izmed vodilnih proizvajalcev vozil. Z uporabo inovativne rešitve rešujemo problematiko nezanesljivosti zagotavljanja tesnosti obstoječe rešitve.

Tesnjenje nosilca baterije dosegamo z globoko penetracijo MIG prečnega tesnilnega zvara do FSW zvara z nasprotne strani. Tako ustvarimo fizično bariero, s katero je preprečeno uhajanje zraka in tekočin iz baterije, kot tudi vdor tekočin in nečistoč. Tako zaščitimo baterijske module pred zunanjimi vplivi in omogočimo varno in brezhibno delovanje električnega vozila.

Z implementacijo inovacije v proizvodni proces smo vzpostavili proces, ki je primeren za uporabo v avtomatizirani serijski proizvodnji z visoko zanesljivostjo doseganja tesnjenja.

SREBRNO PRIZNANJE

Inovativno preklopno varilno orodje

Avtorji: Miran Ferenčak, Katja Sajtl, Kristjan Kežman

Kratek opis inovacije: TPV AUTOMOTIVE, ki je pri kupcu Volvo prepoznan kot primarni partner pri dobavi enega najpomembnejših delov popolnoma električnega vozila XC40 Recharge – nosilca baterije, je za izdelavo slednjega razvil inovativno varilno orodje z avtomatskim preklopom, kar operaterju omogoča enostavno, ponovljivo vlaganje velikega števila zahtevnih komponent na varilno orodje. Z inovativnim pristopom in naprednimi sistemi so preprečene reklamacije, ki bi nastale iz naslova komponente privarjene na  napačno mesto izdelka.

Inovacija je unikatna rešitev in sovpada s poslanstvom ”Povezujemo inovativne rešitve” ter z vizijo ”Ustvarjamo mobilnost prihodnosti”.

Na državnem izboru za najboljše inovacije bo TPV AUTOMOTIVE tako zastopan s kar z dvema inovacijama: poleg na dolenjskem nagrajene inovacije Razvoj procesa Volvo se je na državno raven uvrstila tudi inovacija Tesnjenje nosilca baterije s prečnim tesnilnim zvarom.

Iskrene čestitke vsem inovatorjem!