Razvojni projekt RoBIN izbran med 22 najboljših v letu 2022

2.3.2023

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je razvojni projekt RoBIN, v okviru katerega smo razvili robotsko celico RoBIN z naprednim 3D strojnim vidom za manipulacijo kosov v raztresenem stanju, izbralo za enega izmed 22 najboljših projektov, ki so jih podjetja v letu 2022 zaključila s podporo ministrstva. Vsi izbrani projekti so predstavljeni v brošuri ministrstva Najboljših 22 v 2022.

V okviru projekta RoBIN smo razvili več novih prebojnih rešitev, ki predstavljajo napredek na področju stanja tehnike. Izjemno skrajšanje časa manipulacije smo dosegli s kombinacijo optimizacije sistema strojnega vida, sekundarnega skeniranja v preletu ter z inovativno zasnovo robotske celice. Razvoj je potekal v smeri univerzalnega sistema, ki je sposoben pobiranja in orientiranja več vrst kosov (vsaj 10) raznovrstnih oblik iz raztresenega stanja, kar predstavlja ključno konkurenčno prednost robotske celice RoBIN.

Projekt sta delno sofinancirala Republika Slovenija oziroma Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo ter Evropska Unija oziroma Evropski sklad za regionalni razvoj (ESRR). TPV AUTOMOTIVE je bil vodilni partner, pri razvoju sistema strojnega vida pa je bil nosilni partner podjetje ALPINEON d.o.o., ki je naš razvojni partner tudi na drugih podobnih projektih.