TPV AUTOMOTIVE prejel 10 priznanj za inovativnost

19.6.2023

13. in 14. junija sta na gradu Rajhenburg v Brestanici ter na Otočcu potekala regionalna izbora za najboljše inovacije GZS Posavske gospodarske zbornice, Krško in Gospodarske zbornice Dolenjske in Bele krajine. TPV AUTOMOTIVE je prejel dve zlati in kar osem srebrnih priznanj.

Inovativnost je nedvomno ključni dejavnik, ki podjetjem pomaga ostati korak pred konkurenco. To je še posebej pomembno za podjetja v dinamični avtomobilski industriji, v kateri je TPV AUTOMOTIVE eden svetovno prepoznanih igralcev. Njegova zavezanost inovacijam rezultira v stalnemu izboljševanju izdelkov in procesov. V podjetju si nenehno prizadevajo ohranjati inovativno kulturo, spodbujati ustvarjalnost in podpirati inovatorje pri razvoju in uresničevanju njihovih idej. Po besedah generalnega direktorja TPV AUTOMOTIVE dr. Ivana Erende »pot do uspešnih inovacij ni nikoli preprosta. Zahteva pogum, odločnost in vztrajnost. Pomembno je tudi, da se zavedamo, da so inovacije rezultat timskih prizadevanj, ki igrajo ključno vlogo pri uresničevanju naših ciljev. Naše ekipe inovatorjev so zgled, ne le za današnje, ampak tudi za prihodnje generacije inovatorjev, zato sem nanje izjemno ponosen.«

V letošnjem letu so na regijske izbore za najboljše inovacije prijavili 10 inovacij in prav vse so bile nagrajene.

ZLATI priznanji sta prejeli inovaciji:

  • Razvoj inovativnih metod za zmanjševanje vpliva na okolje in materialne porabe v naprednih procesih preoblikovanja pločevine.

Avtorji: Tomaž Habinc, Janez Hočevar, Miran Penič, Boštjan Piletič, Miran Podpečan, Patricia Šašek, Jurij Švegelj, Dejan Zajec

Kratek opis inovacije: Inovacija obsega tehnološke rešitve za zmanjšanje porabe pločevine, ki so bile poseben izziv zaradi kompleksnosti preoblikovalnih procesov v  visokoserijski proizvodnji zahtevnih izdelkov. Z vpeljavo nove tehnologije kombiniranega progresivno-transfernega preoblikovanja, uporabo simulacij za analize optimizacij oblik in velikosti platin, analiz različic razporeditev platin ter vpeljavo škarjastih rezov so uspeli zmanjšati porabo pločevine in energije ter odtis CO₂.

  • Razvoj rešitve za dvig dinamične vzdržljivosti zvara na podpori vzmeti pri novih obremenitvenih zahtevah

Inovatorji: Jurij Švegelj, Davor Tramte, Patricia Šašek, Janez Jereb, mag. Rajko Marinčič, Tjaša Zabukovec, Boštjan Piletič, mag. Vili Malnarič, Jurij Kranjc

Kratek opis inovacije: TPV Automotive d.o.o. je uveljavljen razvojni dobavitelj v avtomobilski industriji. Za kupca BMW je razvil vitalni varnostni element podvozja, ki je izpostavljen visokim dinamičnim obremenitvam. Kupec je zaradi dodatnih električnih modelov vozil, ki imajo vgrajene močnejše vzmeti zaradi povečane obtežbe na zadnji osi, povišal zahteve dinamične vzdržljivosti nosilca. V podjetju smo razvili inovativno rešitev, s katero smo ponovno dosegli zahtevane kriterije.

SREBRNA priznanja so prejele inovacije:

  • Digitalizacija organizacijskega procesa v podjetju

Avtorji: Stefan Cvijanović, Toni Petrič, Boris Praprotnik

Kratek opis inovacije: Inovacija uspešno rešuje izziv obvladovanja eskalacijskih aktivnosti znotraj podjetja TPV AUTOMOTIVE. Z uporabo lastnega znanja jim je uspelo digitalizirati organizacijski proces in vpeljati transparenten in agilen sistem vodenja aktivnosti. Nov digitaliziran proces omogoča povezovanje aktivnosti med posameznimi službami, vpogled v stanje in obvladovanje posamezne aktivnosti znotraj procesa.

  •  Optimizacija vtiskovanja gumijastih blažilcev

Avtorji: Boris Antolovič, Mitja Drenovec, Martin Erjavec, Miran Ferenčak, Tomaž Habinc, Tomislav Klarič, Miha Končar, mag. Vili Malnarič, Miran Penič, Patricia Šašek, Jurij Švegelj, Davor Tramte

Kratek opis inovacije: V sodelovanju s partnerji so v podjetju izvedli optimizacijo vtiskovanja gumijastih blažilcev od optimizacije oblike izdelka do procesnih izboljšav. Tako so določili optimalno geometrijo jeklenega dela spoja in stroškovno optimizirali izdelavo. Dodatno so izvedli optimizacijo procesa vtiskovanja, odpravili potrebo po mazalnem sredstvu ter definirali neporušno metodo za nadzor uspešnosti. S tem so dosegli funkcionalno, stroškovno in ekološko optimalno rešitev.

  • Razvoj inovativne pralne linije

Avtorji: Primož Kozan, Boštjan Piletič, Samo Tomc

Kratek opis inovacije: Podjetje TPV AUTOMOTIVE kot razvojni dobavitelj za kupca BMW izdeluje vitalni varnostni element podvozja. Ker je pri izdelavi varnostnih komponent podvozja varnost na prvem mestu, so vsi sestavni elementi pred procesom varjenja oprani z namenom odstranjevanja vseh nečistoč, ki bi vplivale na varnost. Zaradi velikoserijske proizvodnje izdelkov, ki zahtevajo pranje, so v sodelovanju s partnerji razvili stroškovno učinkovito rešitev, z ugodnim vplivom na okolje.

  • Razvoj optimalnega izteka medija površinske zaščite s spremembo dizajna izdelka

Avtorji: Zdravko Bučar, Miha Končar, Marko Malnarič, Boštjan Piletič, Ines Rajkovič, Mojca Verhovec

Kratek opis inovacije: Inovativna oblika izdelka podaljšuje življenjsko dobo produkta ter zmanjša možnost odpovedi glavne funkcije – zagotavljanje togosti in vozne dinamike. Nov dizajn puše rešuje problematiko (ne)iztekanja medija površinske zaščite in zraka, kar je povzročalo zastajanje, prekomeren nanos in posledično odpadanje površinske zaščite. Izziv so učinkovito rešili z optimalno postavitvijo, številom in velikostjo dodatnih lukenj ter spremembo obstoječe luknje za vijačenje.

  • Razvoj serijske metode linijskega kataforeznega lakiranja lahkih zvarjencev iz visokotrdnostnih jekel

Avtorji: Uroš Brinc, Zdravko Bučar, Tatjana Lamovšek, mag. Vili Malnarič, Živa Novak, Ines Rajkovič, Jurij Švegelj, Tjaša Zabukovec

Kratek opis inovacije: V podjetju so razvili inovativen postopek kataforeznega lakiranja zvarjencev iz intenzivno preoblikovanih visokotrdnostnih materialov v obstoječem linijskem procesu. Inovacija rešuje težavo nepopolnega oprijema laka na različnih materialnih šaržah, pri katerih struktura površin zaradi predhodnih kemičnih in mehanskih procesov niha. Z razvito metodo so izpolnili visoke zahteve za zagotovitev trajnosti izdelkov in ustvarili konkurenčno prednost na sorodnih izdelkih.

  • Razvoj lahke prednje obese vozila

Avtorji: Marko Malnarič, mag. Rajko Marinčič, Boris Menič, Davor Tramte, Boštjan Piletič, Patricia Šašek, Jurij Švegelj, Dejan Zajec, doc. dr. Tomaž Savšek (Fakulteta za industrijski inženiring Novo mesto)

Kratek opis inovacije: V podjetju TPV AUTOMOTIVE so v sodelovanju s FINI za naročnika uspešno razvili novo generacijo prednje obese iz visokotrdnostnih jekel za posebno izvedenko vzmetenja MacPherson v konkretnem vozilu. Ta nadomešča prejšnjo rešitev, izdelano po metodi vročega kovanja. Nova rešitev je za 12 odstotkov lažja, ekonomsko bolj ugodna in ekološko bolj sprejemljiva kot prejšnja. Prav tako pa izkazuje velik potencial, saj je MacPherson najbolj razširjen tip vzmetenja v vozilih.

  • Zagotavljanje tesnosti nosilca baterije

Avtorji: mag. Vili Malnarič, Gregor Jordan, Ernest Frigelj, Damjan Zupančič, Gregor Zaletelj, Boris Menič, Jure Kokalj (KNT d.o.o.), David Logar (KNT d.o.o.)

Kratek opis inovacije: TPV AUTOMOTIVE d.o.o. za kupca Volvo izdeluje enega najpomembnejših delov – nosilec baterije, katerega pomembna zahteva je zagotavljanje tesnosti. Slednje zaradi kompleksne geometrije ni enostavno dosegati, zato smo v podjetju, v sodelovanju z zunanjimi partnerji, razvili inovativno operacijo iskanja puščanja nosilcev baterije. Nov način nam omogoča hitrejše zagotavljanje tesnosti nosilcev baterije z manj izmeta in energetsko bolj učinkovito.

  • Razvoj nove robotske brusilne celice

Avtorji: Tomislav Klarić, Boris Antolovič, Žiga Nadu, Peter Pšeničnik, Martin Povše, Uroš Rangus, Kristjan Kežman

Kratek opis inovacije: V podjetju smo razvil robotsko brusilno celico, ki je opremljena z industrijskim robotom in je izdelana za brušenje 13 različnih tipov izdelkov z možnostjo brušenja dodatnih, podobnih izdelkov. Izdelki se vstavljajo v šifrirane odlagalne palete, njihova prisotnost pa se zaznava z induktivnim senzorjem, ki zazna tip izdelka in aktivira ustrezen program za obdelavo. Z razvojem robotske brusilne celice smo odpravili ročno brušenje izdelkov in izboljšali učinkovitost.

O družbi TPV AUTOMOTIVE d.o.o.:

TPV AUTOMOTIVE d.o.o. je razvojni dobavitelj v avtomobilski industriji. V sklopu svojih programov razvija in proizvaja izdelke, ki pomembno vplivajo na vozno dinamiko, varnost, ekološkost in udobje pri vožnji, ter vpeljuje nove tehnološke rešitve na področju električnih vozil (EV).

Deluje na globalnem trgu in svoje izdelke izvaža v več kot 25 držav na vseh celinah sveta.  Tekom svojega delovanja je zgradil močne strokovne kompetence, s katerimi se uspešno dokazuje na svetovnem trgu avtomobilske industrije. Razvoj izdelkov mu zaupajo najzahtevnejši proizvajalci vozil s svojimi blagovnimi znamkami, kot so BMW, Mini, Mercedes Benz, Volvo, Rimac, Rolls Royce, Jaguar, Land Rover, Renault.

Je član Skupine TPV, ki deluje že več kot 30 let na 5 lokacijah v Sloveniji in eni v Srbiji. Tesno sodeluje z inštitucijami znanja tako na področju razvoja in raziskav kot tudi na izobraževalnem področju.

Več na: www.tpv-automotive.si