TPV AUTOMOTIVE na nacionalnem izboru za najboljše inovacije GZS prejel zlato in dve bronasti priznanji

26.9.2020

Po skupno sedmih priznanjih za inovativnost – dveh zlatih in petih srebrnih –, ki jih je v letošnjem letu družba TPV AUTOMOTIVE prejela na regionalnih izborih za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Slovenije, zdaj še zlato in dve bronasti nacionalni priznanji.

Včeraj, 20. septembra, je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) na Dnevu inovativnosti podelila nacionalna priznanja najinovativnejšim podjetjem in inovatorjem v podjetjih ter drugih organizacijah. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji.

Za priznanja se je letos potegovalo 45 najboljših inovacij iz vse Slovenije, med njimi so bile kar tri inovacije TPV AUTOMOTIVE, ki so se med najboljše uvrstile že na regionalnih izborih. Prejele so zlato in dve bronasti priznanji:

ZLATO priznanje je prejela inovacija Razvoj lahkega tankostenskega nosilca kolesa, podvrženega visokim dinamičnim obremenitvam za celotno platformo vozil BMW. Inovacija rešuje skupek nasprotujočih si izzivov, kako izdelati čim lažji, geometrijsko, trdnostno in togostno zelo zahteven dinamično obremenjen varnostni element podvozja, z ozko omejenimi tolerancami, visokimi korozijskimi zahtevami in minimalno porabo materiala v velikoserijskem procesu. Je univerzalen izdelek, ki pokriva celotno platformo vozil BMW; od tistih s konvencionalnimi pogoni, hibridnimi pogoni do popolnoma elektrificiranih vozil. Izdelek bo vgrajen v več kot 40 % novih vozil BMW in predstavlja prebojno inovacijo na globalni ravni. Inovacija je plod petletnega razvoja podjetja TPV AUTOMOTIVE, kjer so v sodelovanju z več kot dvajsetimi domačimi in tujimi institucijami ter partnerji uspešno izpeljali vse razvojne faze – od koncepta do velikoserijske proizvodnje.

Avtorji inovacije so: Milibor Bjelošević, Uroš Brinc, Tomaž Habinc, Janez Hočevar, Marko Malnarič, mag. Vili Malnarič, mag. Rajko Marinčič, Miran Penič, Boštjan Piletič, Miran Podpečan, Patricia Šašek, Krunoslav Šimrak, Jurij Švegelj, Davor Tramte, Dejan Zajec

BRONASTI priznanji sta prejeli inovaciji:

  • Razvoj ojačitve podvozja za izboljšanje vozne dinamike, pri čemer so z inovativnimi rešitvami podaljšali življenjsko dobo komponente in izboljšali vozno dinamiko vozila. Zmanjšali so možnost odpovedi, hkrati pa z zmanjšanjem mase prispevali k manjšemu ogljičnemu odtisu. Z novim dizajnom izdelka so rešili problematiko optimalnega iztekanja medija površinske zaščite, odpravili možnost napak v proizvodnji in omogočili pocenitev proizvodnega procesa, pri katerem so izboljšali tudi počutje in varnost zaposlenih. Sledili so tudi smernicam zmanjšanja vpliva na okolje in uspešno spremenili površinsko zaščito izdelka, ki omogoča bolj ekološki proces izdelave in zmanjšuje vpliv na okolje.

Avtorji inovacije so: Jurij Kuretič, Marko Malnarič, Klemen Novak, Miran Podpečan, Patricia Šašek, Dejan Zajec

  • Inovativna razrezna linija z integrirano enoto za obdelavo kosov »vijačni modul M5«, s katero so za končnega kupca VOLVO razvili inovativen nov proces mehanske obdelave, ki je sedaj združen v obliki kompaktne visokoserijske proizvodne linije. Nova inovativna razrezna linija z integrirano enoto za obdelavo kosov »vijačni modul M5« kot celota združuje funkcionalnost dveh klasičnih proizvodnih procesov, avtomatizirano medfazno manipulacijo med posameznimi delovnimi enotami, zavzema manjši delovni prostor, porabi manj energije in s tem bistveno prispeva k učinkovitejši rabi energetskih virov.

Avtorji inovacije so: Matija Požgaj, Boštjan Piletič, Matej Žerjav

Po besedah direktorja TPV AUTOMOTIVE dr. Ivana Erende je »v časih, kakršnim smo danes priča, inovativnost še toliko dragocenejša. Ponosni smo na naše razvojne dosežke, ki so plod dolgoletnega in sistematičnega razvoja znanja in inovativnega pristopa pri razvoju izdelkov in proizvodnih procesov. Predvsem pa smo ponosni na našo ekipo, ki iz leta v leto dokazuje svoje izjemne strokovne kompetence in spodobnost medsebojnega sodelovanja.«

O družbi TPV AUTOMOTIVE d.o.o.:

TPV AUTOMOTIVE d.o.o. je razvojni dobavitelj v avtomobilski industriji. V sklopu svojih programov razvija in proizvaja izdelke, ki pomembno vplivajo na vozno dinamiko, varnost, ekološkost in udobje pri vožnji, ter vpeljuje nove tehnološke rešitve na področju električnih vozil (EV).

Deluje na globalnem trgu in svoje izdelke izvaža v več kot 25 držav na vseh celinah sveta.  Tekom svojega delovanja je zgradil močne strokovne kompetence, s katerimi se uspešno dokazuje na svetovnem trgu avtomobilske industrije. Razvoj izdelkov mu zaupajo najzahtevnejši proizvajalci vozil  s svojimi blagovnimi znamkami, kot so BMW, Mini, Mercedes Benz, Volvo, Rolls Royce, Jaguar, Land Rover, Renault.

Je član Skupine TPV, ki deluje že več kot 30 let na 5 lokacijah v Sloveniji in eni v Srbiji. Tesno sodeluje z inštitucijami znanja tako na področju razvoja in raziskav kot tudi na izobraževalnem področju.