TPV AUTOMOTIVE prejel zlato priznanje za inovativnost GZS

3.12.2020

Po skupaj sedmih priznanjih za inovativnost, ki jih je v letošnjem letu TPV AUTOMOTIVE prejel na regionalnih izborih za najboljše inovacije Gospodarske zbornice Slovenije, zdaj še zlato nacionalno priznanje.

30. novembra je na Dnevu inovativnosti Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in drugih organizacijah. Nacionalno priznanje GZS za najboljše inovacije predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. Za priznanja se je letos potegovalo 43 najboljših inovacij iz vse Slovenije, med njimi tudi inovacija  TPV AUTOMOTIVE  »Univerzalna robotska »bin picking« celica«, ki je bila z zlatom nagrajena že na regionalnem izboru.  Na včerajšnjem nacionalnem izboru je prav tako prejela ZLATO priznanje.

Inovacija je nastala v sodelovanju družb TPV AUTOMOTIVE in ALPINEON ki sta pri razvoju uporabili svoje znanje in izkušnje s področja industrije 4.0 in ustvarili popolno novost v svetovnem merilu. Univerzalna Robotska bin picking celica s pomočjo naprednega strojnega vida prepoznava in pobira posamezne kose kompleksnih oblik iz raztresenega stanja ter jih razvršča in umešča v nadaljnjo obdelavo. S tem občutno poenostavi proizvodni proces, ki bi sicer zahteval ergonomsko naporno in časovno zamudno ročno delo. Delavca tako razbremeni težkih, ponavljajočih se gibov in ga postavi v vlogo upravljavca  operaterja. Njen enostavni uporabniški vmesnik omogoča preprosto in hitro prilagajanje na nov izdelek. Inovacija zagotavlja večjo natančnost, hitrost in zanesljivost delovnega procesa. Poleg tega je neobčutljiva na vplive okolja kot so tema, mraz in nenazadnje tudi virusi, kot je covid, s čimer omogoča nemoteno obratovanje ne glede na pogoje, s tem pa posledično tudi dodatne ekonomske prihranke.

Avtorji inovacije so Boštjan Piletič, Jože Pezdirc, Dario Novak, Miroslav Kuharič, Alen Černelč, Boris Antolovič, Jernej Knežič, Matjaž Sotler, mag. Igor Lekše, Mišo Pereško, Srečko Basarac iz TPV AUTOMOTIVE d.o.o. in dr. Mario Žganec, dr. Aleš Mihelič, dr. Stanislav Gruden, dr. Boštjan Vesnicer, dr. Žiga Golob, dr. Jaka Kravanja, dr. Jerneja Žganec Gros iz ALPINEON, d. o. o.

Na letošnjih regionalnih izborih za najboljše inovacije po posameznih regijah je TPV AUTOMOTIVE prejela kar sedem priznanj in sicer zlato, pet srebrnih in bronasto.

Po besedah direktorja TPV AUTOMOTIVE dr. Ivana Erende so »nagrade za inovativnost pomemben dokaz naših kompetenc, ki odmevajo tudi v mednarodnem prostoru. Inovativnost je ena naših temeljnih vrednot in naša pomembna konkurenčna prednost, zato smo na naše inovatorje izjemno ponosni. Letos je bilo s priznanji nagrajenih skupaj kar 43 posameznikov, ki predstavljajo sam vrh kreativnosti. Veseli pa me, da inovativnost izkazujejo vsi naši zaposleni, ki inovativne predloge podajajo na vseh področjih delovanja.«